Joseph H. Pilates
(1880 Düsseldorf - 1967 New York)

Joseph Pilates saját gyermekkori betegségeinek leküzdésére kezdte el kidolgozni módszerét. Az első világháborúban sérült katonák rehabilitálására használta gyakorlatait, majd az 1920-as években New Yorkban nyitott stúdiót, ahol ő és felesége a rehabilitáció mellett táncosok képzésével is foglalkoztak.

Pilates meggyőződése szerint a rossz egészségi állapot hátterében sokszor a rossz testtartás és a nem megfelelő légzés áll.


Find best premium and free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com


A Pilates-módszer kedvező élettani hatásairól

1. rész


"Tíz lecke, és megérzed a különbséget. Húsz lecke, és látod a különbséget, és harminc múltán teljesen új tested lesz.”

Manapság már hazánkban is rengetegen látogatják a fitnesztermeket azzal a céllal, hogy a Joseph Pilates által kidolgozott és világszerte elhíresült edzésmódszert megismerjék. Mégis kevesen tudják, hogy pontosan milyen hatást is gyakorolnak azzal szervezetükre, ha rendszeresen végzik a Pilates gyakorlatait.
Arról talán sokan hallottatok, hogy mi is pontosan a módszer lényege. A kérdés inkább az, hogy mindenki átérzi-e ezt a lényeget a mozdulatok végrehajtása során, odafigyel-e megfelelő módon testének és lelkének üzeneteire miközben végrehajtja a már jól ismert gyakorlatokat?

Maga Joseph Pilates is azt mondja: „Alaposan mozdulj”. Kezdők számára talán ez a legfontosabb szabály, amelynek betartása igen nehéz. Sokan úgy érkeznek az órára, hogy korábban valamiféle gyors (aerobik, step aerobik stb.) mozgásformát ismertek meg, és türelmetlenkedve várják az óra közben a csodát. Pedig a csoda bennünk van, de hogy átéljük és megtapasztaljuk kitartásra és alaposságra van szükségünk.

A másik nagyon fontos dolog, hogy tudatosítsuk magunkban a Pilates az állandó nyújtás és lazítás fontosságán alapul. Nem a felszíni izmok szépségének kidolgozására törekszünk, hanem a mélyebb rétegeket kell megváltoztatnuk, a mélyizomzat megerősítésére helyezzük a hangsúlyt. Épp ezért nehéz a mozdulatsorok pontos végrehajtása, hiszen nagyfokú koncentráció szükséges hozzá. A gyakorlatok kitartó alkalmazása bizonyítottan meghozza a várt hatást: ruganyos, de semmiképpen sem túlfeszített izomzat. Nem szabad ugyanis egyik izmunkat a másik kárára túlterhelni. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt ezen a területen is.

Pár szóban mindenképp össze kell foglalnom, hogy milyen hatása van a rendszeres testmozgásnak a gerincünkre. A gerincoszlop - amely testünk minden lényeges tevékenységében részt vesz – 33-35 darab csigolyából épül fel, amely egymással folytonos összeköttetések (porc, szalag) és ízületek révén kapcsolódik. A 33-35 csigolyából csupán a felső 24 a valódi csigolya, mert az alsók nagymértékű módosuláson estek át. Megfigyelhető az, hogy az ülő és mozgásszegény életmód következtében a lakosság nagyon kis százalékánál található meg a gerinc ideális görbülete. Sokak hátfájással, gerincferdüléssel, porckorongsérvvel küzdenek. Tényként kell kezelnünk, hogy az ember csak akkor vesz tudomást ezekről a problémákról, amikor már elviselhetetlen fájdalom gyötri. A jó hír azonban az, hogy gerincünk „fogékony” a gyakorlatokra, és készséggel alkalmas a javulásra. Egyedül csak arra kell figyelnünk, hogy megfelelő alapossággal végezzük a mozgást, mindig betartva a csigolyáról csigolyára történő gördülés szabályát.

A helyesen végrehajtott légzéstechnika fontosságáról következő alkalommal fogok beszámolni. Ha érdekelnek a részletek, nézz vissza később!